Wat zijn Gnocchi en hoe maak je ze zelf?

Geplaatst op 23-04-2023

Categorie: Eten en drinken

Als je dol bent op Italiaans eten, dan is de kans groot dat je al eens van gnocchi hebt gehoord. Gnocchi is een soort pasta, gemaakt van aardappel, bloem en ei. Het heeft een zachte, romige textuur en een heerlijke smaak. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over gnocchi en hoe je het zelf kunt maken.

gnocciWat zijn Gnocchi?

Gnocchi is een Italiaanse pasta, die meestal wordt gemaakt van aardappelen, bloem en ei. Het heeft een zachte, romige textuur en kan worden geserveerd met verschillende sauzen en toppings. Het woord gnocchi komt van het Italiaanse woord 'nocca', wat knokkel betekent. Dit komt omdat gnocchi oorspronkelijk werd gemaakt door het deeg rond de knokkels van de duim te rollen.

Gnocchi is een populair gerecht in heel Italië en is er in veel verschillende varianten. Zo zijn er gnocchi gemaakt van pompoen, ricotta of spinazie. Maar de meest voorkomende variant is toch wel de gnocchi gemaakt van aardappelen.

Hoe maak je Gnocchi?

Gnocchi maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je hebt alleen wat geduld en een beetje handigheid nodig. Hieronder vind je het basisrecept voor gnocchi.

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en kook ze in een grote pan met water en een snufje zout. Kook ze tot ze helemaal gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten.
  2. Giet de aardappelen af en laat ze even afkoelen. Stamp de aardappelen vervolgens fijn met een pureestamper of een vork.
  3. Voeg de bloem, het ei en een snufje zout toe aan de aardappelpuree en meng alles goed door elkaar. Kneed het deeg tot een soepele bal.
  4. Verdeel het deeg in kleine stukjes en rol deze uit tot lange slierten van ongeveer 1,5 cm dik.
  5. Snijd de slierten vervolgens in kleine stukjes van ongeveer 2,5 cm lang.
  6. Breng een grote pan met water en een snufje zout aan de kook. Kook de gnocchi in kleine porties in het water. Wanneer de gnocchi boven komen drijven, zijn ze gaar. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten.
  7. Serveer de gnocchi met een lekkere saus naar keuze.

Tips voor het maken van de perfecte Gnocchi

Gnocchi maken kan een beetje lastig zijn, zeker als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je gnocchi perfect wordt:

Variaties op Gnocchi

Hoewel de klassieke gnocchi van aardappelen, bloem en ei erg lekker is, kun je er ook veel variaties op maken. Hier zijn een paar ideeën:

Gnocchi is een heerlijk Italiaans gerecht dat makkelijk zelf te maken is. Het basisrecept van aardappelen, bloem en ei is al erg lekker, maar je kunt er ook veel variaties op maken. Met een beetje geduld en wat handigheid kun je thuis de perfecte gnocchi maken. Serveer het met een lekkere saus naar keuze en geniet van een heerlijk Italiaans gerecht!